top of page

Groentetassen - 25 en 26 mei


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

Klein: groene asperges, rabarber, sla, andijvie, tomaat

Standaard: groene asperges, rabarber, rucola, waspeen, tomaat

Groot: groene asperges, rabarber, rucola, andijvie, tomaat

Extra groot: groene asperges, rabarber, rucola, andijvie, tomaat

Fruit klein: peren Abate

Fruit groot: peren Abate en mango

Deze week een bijzondere samenstelling van de tassen met 2 typische seizoensgroentes erin: rabarber en groene asperges. Rabarber is officieel een groente, maar wij gebruiken het meestal als fruit: bijv. als compote, crumble of in taart. Tip van een abonnee: stoof de stukken rabarber gaar in de oven met wat suiker erbij. Dan blijven de stukjes heel en kun je dat vervolgens verwerken in een taart of toetje en wordt het niet gelijk een moes.

Na de witte hebben we nu de groene asperges van Titus en Simon Galema: ook super lekker! Deze zijn eenvoudiger klaar te maken dan de witte: alleen een stukje van de onderkant van de steel afsnijden. Daarna vinden wij ze zelf het lekkerste om ze te grillen: spreid ze uit in een ovenschaal en smeer een beetje olijfolie over de asperges. Dan wat zout en peper en evt een geperst teentje knoflook. Gril ze 10 minuten bij 200 graden en keer ze dan om. Gril nog eens 10 minuten of zolang totdat ze gaar zijn. Dit kan ook heel goed op de barbecue!

De groente op de eigen tuin gaat als een speer. Deze week is er rucola en sla van eigen tuin, volgende nog meer soorten. Hoewel we nog maar net de wintergroentes als kool en pastinaak achter ons hebben liggen, zijn de nieuwe alweer gezaaid. De rode kool is op een bed gezaaid en de planten worden halverwege de zomer uitgeplant. Kool heeft een lang groeiseizoen nodig. De pastinaken die we niet uit de grond hebben gehaald, staan nu mooi geel te bloeien: goed voor de insecten! Achterop het veld is het nu paars van de Phacelia of bijenvoer. Dit zaaien we in als groenbemester: de planten groeien het hele seizoen en sterven daarna af. Dat voegt extra humus aan de grond toe. En de naam zegt het al: er komen heel veel bijen op af!

Voor de agenda:

Op zondag 3 juni staat Tuin Salland op de streekmarkt van Slow Food Zwolle. Deze keer wordt de markt op het Broerenkerkplein gehouden, van 11 – 17 uur. (toegang gratis)

Op zondag 17 juni (vaderdag) is onze jaarlijkse open dag op de tuin. Tussen 11 en 16 uur kun je langs komen en kijken hoe de groente er bij staat. (toegang gratis)

Op zondag 1 juli is er een speciale activiteit van Slow Food Zwolle i.s.m. Tuin Salland op de tuin. We organiseren dan een rondleiding en maken daarna samen een lunch. Tijd: 10.30 – 14.00 uur. Nader informatie volgt nog (plaatsen zijn beperkt, aanmelden is nodig en er zijn kosten aan verbonden).

Hartelijke groet,

Maaike Baack en Ria Marteijn

Tuin Salland


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page