top of page

Groentetassen - 16 en 17 februari


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

Klein: witlof, knolselderie, pastinaak, tomaat, koolrabi

Standaard: witlof, knolselderie, pastinaak, tomaat, groene kool

Groot: witlof, knolselderie, pastinaak, tomaat, groene kool

Extra groot: witlof, knolselderie, pastinaak, tomaat, groene kool

Fruit Klein: Moro sinaasappelen

Fruit Groot: Moro sinaasappelen en Minneola

Met een schuin oog op de schaatsers die in actie komen op de Olympische spelen, schrijf ik dit wekelijkse bericht over de tassen. Genietend van de heerlijke zon, terwijl het ’s nachts licht vriest. De sneeuwklokjes en krokussen staan al in bloei en ik heb zelfs al een paar narcissen gezien. Nog even en het tuinseizoen gaat weer van start. De laatste voorbereidingen worden gedaan en we verwachten met een paar weken, als het land droog genoeg is, de mest uit te kunnen rijden. Dat is altijd een mooi moment, want dat betekent dat er weer groente uit eigen tuin geleverd kan worden.

Deze week komen de groentes in de tas voor een deel uit de Noordoostpolder: de witlof, knolselderie en groene kool. De pastinaak is wel uit Nederland, maar via de groothandel ingekocht en de tomaten en koolrabi komen uit Zuid-Europa.

Johan en Vera

Afgelopen weekend zijn we bij Johan en Vera langs geweest om hun de tas met kaartjes en andere afscheidskadootjes te overhandigen. Ze waren blij verrast met zoveel attenties van de abonnees. Deze week verhuizen ze definitief naar Duitsland en als ze ingericht zijn, gaan ze alle kaartjes en pakjes open maken. Ze zijn blij dat ze na ruim 30 jaar hard werken een mooi, rustig plekje hebben gevonden, waar ze heerlijk kunnen genieten van een minder stressvol leven. En natuurlijk gaan ze daar toch ook weer een moestuin beginnen….

Recepten

Ondertussen komen er nog steeds recepten binnen voor het nieuwe kookboekje dat we gaan maken. En ook nu wil ik al graag een lekker recept delen dat in gestuurd is door Sander en Henrike Joziasse. Passend bij de inhoud van de tas van deze week, met pastinaak. Ik hoop dat het inspiratie biedt om aan de slag te gaan met de groenten van deze week. En recepten insturen kan nog steeds!

Pastinaakschotel met winterpeen

Nodig: 3 pastinaken, 250 gram winterpeen, 500 gram roodschillige aardappelen, 4 el olijfolie, 2 tenen knoflook, 2 tl gedroogde tijm, 250 gram ontbijtspek, 150 gram witte kaas.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaken en winterpeen, halveer in de breedte en snijd in de lengte in staafjes. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in partjes. Schep de groenten en aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Pureer de olie met de knoflook en tijm met de staafmixer. Verdeel over de aardappelen en groenten. Bak ca. 35 min. in de hete oven. Snijd ondertussen het spek in plakjes en bak in 5 min. uit. Schep met het bakvet na 25 min. oventijd tussen de groenten op de bakplaat. Verdeel de aardappelen, groenten en spek over een platte schaal en verkruimel de witte kaas erover. Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

Hartelijke groet,

Maaike Baack en Ria Marteijn


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page