top of page

Groentetassen - 2 en 3 februari


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

Klein: andijvie, romanesco, schorseneren, pompoen (butternut), rode kool

Standaard: andijvie, romanesco, schorseneren, groene pompoen, rode kool

Groot: andijvie, romanesco, schorseneren, groene pompoen, rode kool

Extra groot: andijvie, romanesco, schorseneren, groene pompoen, rode kool

Fruit klein: rode grapefruit

Fruit groot: appels Natyra en groene kiwi

Ja, het is zover: deze week zitten er schorseneren in de tas. Abonnees die al langer bij Tuin Salland lid zijn, weten dat er in het winterseizoen 1x schorseneren geleverd worden. Het is een wat minder voor de hand liggende groente, ook wel een ‘vergeten groente’ en het is een nogal bewerkelijke groente. Daarom doen we die niet zo vaak in de tas.

Voor degenen die schorseneren niet kennen: het zijn de lange zwarte wortels in de tas. (op de foto zijn ze gewassen!) Ze groeien diep de grond in en zijn goed houdbaar door de hele winterperiode heen. De plant is familie van de witlof en andijvie, maar je gebruikt dus de wortel en niet het blad.

Het schillen is een bewerkelijk karweitje en ik doe dat altijd onder stromend water en gooi de geschilde wortel gelijk in een pan met water, met een paar druppels azijn erin. Dan verkleuren niet zo snel. Snijd ze daarna in gelijk stukken en ververs het water. Dan kun je ze beetgaar koken met wat zout.

Ik blijf ze het lekkerst vinden met een kaassausje van blauwschimmelkaas of een pittige boeren belegen kaas. Erbij een lekker aardappeltje. Ook kunnen schorseneren prima in een lasagne: dan ook met kaassaus en gecombineerd met gefruite uien, prei en champignons en voor de kleur bijvoorbeeld wat rode paprika.

De pompoenen, rode kool en schorseneren komen uit de Noordoostpolder. De andijvie en romanesco komen via de groothandel uit het buitenland.

Van eigen tuin deze week dus niets. We hebben nog wat boerenkool, prei en spruiten staan. Onder het vervroegingsdoek hebben we winterpostelein gezaaid. Door de zachte temperatuur groeit die langzaam door. We hopen daar over een tijdje van te kunnen oogsten. In de tunnelkas gaan we de eerste voorjaarsteelt zaaien: raapstelen. De dagen worden langer, dat gaat de goede kant op!

Hartelijke groet,

Maaike en Ria


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page