top of page

Groentetassen - 27 en 28 oktober


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

1 persoons tas: spruiten, prei, regenboogwortels, veldsla, yacon, aardappelen

2 persoons tas: romanesco, prei, regenboogwortels, paksoi, yacon

4 persoons tas: spruiten, pompoen, regenboogwortels, bleeksederie, yacon

Fruit: sinaasappels en kiwi

Yacon

We hebben een nieuwtje in de tas: de yacon of appelwortel. De wortel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt nu ook in Nederland geteeld. Deze is afkomstig uit de polder van Titus Galema. De plant is familie van de aardpeer en zonnebloem. Je eet de sappige knollen het beste als salade en het smaakt naar appel/peer/meloen, een beetje zoetig.

Ik vond onderstaand recept op een website. Ik ben benieuwd wat je er van vindt:

Yacon wortel: salade yacon-courgette, Bijgerecht 2-3 personen

250 gr yacon wortel

250 gr courgette

1 limoen of citroen

2 eetl fijngehakte walnoten

2 eetl granaatappelpitten

paar takjes krulpeterselie

kruidige olijfolie

1 theel tijm

peper en zout

1 theel. komijn

Net als appels verkleurt het vruchtvlees van yacon wortel snel bij bereiding. Pers daarom eerst de limoen uit en doe het sap in een mengkom. Schil de yacon wortel en spoel ze even af. Snij met een dunschiller de knollen in dunne plakjes en vermeng ze meteen goed met het limoensap.

Maak de courgette schoon en snij deze ook in dunne plakjes en meng ze met de wortel en sap. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Was dan de peterselie, snij deze fijn en voeg dit ook toe.

Maal of wrijf de komijn tot een fijn poeder en voeg dit, samen met de tijm, toe. Meng dan alles goed door elkaar en laat even staan.

Na een minuutje of 5 kun je de salade garneren met de walnoot en granaatappelpitten. Druppel nog wat olie over de salade en voeg eventueel peper en zout toe.

Aardappelen

Inmiddels hebben we alle aardappelen gesorteerd en in de bewaring liggen. We merkten dat er in de Raja nog best wat slechte plekken zitten, die niet altijd zichtbaar zijn aan de buitenkant. Daarom doen we wat meer in de aardappelzakken, ter compensatie wat je er extra af moet snijden.

Fijn weekend alvast!

Hartelijke groet,

Maaike Baack en Ria Marteijn

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page