top of page

Groentetassen - 21 en 22 oktober


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

1 persoons tas: bataat, uien, romanesco, sla, kruiden, appels

2 persoons tas: bataat, uien, spruiten, sla, kruiden

4 persoons tas: bataat, knolvenkel, romanesco, sla, kruiden

Fruit: appels Golden delicious en druiven Red Globe

Van eigen tuin is er deze week: sla (eikebladsla of bindsla), spruiten en kruiden (peterselie of selderie). De bataat en knolvenkel komen van Titus Galema uit Marknesse.

Het was een rare gewaarwording: deze week stond Maaike in t-shirtje de spruiten te plukken, terwijl het al half oktober is. De spruiten zijn al flink groot en daarom de hoogste tijd dat de eerste pluk wordt gedaan. Je kunt 3x van een plant oogsten: van beneden af ga je omhoog. Na de eerste pluk groeien de spruiten op de stam verder en de 2e keer oogst je het midden deel. En de laatste keer bovenaan de plant.

Een favoriet recept blijft bij mij de hartige taart met spruitjes: je kookt de spruitjes dan kort voor (5 minuten) en verwerkt ze daarna in een hartige taart, in combinatie met ui, spekjes of gerookte tofu, of (blauwe) kaas. Een andere lekkere (en misschien verrassende) combinatie is spruitjes met pindasaus (en rijst en bijv kip). Dit heb ik ooit (lang geleden) leren eten bij mijn hospita en aanvankelijk vond ik het een hele gekke combinatie, maar het smaakt prima.

De bataat is van Hollandse bodem en dat is best bijzonder. Bataat is een gewas dat tot nu toe vooral uit Zuid-Europa of, nog verder weg, uit de Verenigde Staten kwam. De laatste jaren wordt bataat ook hier steeds meer aangeplant en dat gaat prima. Bataat laat zich heel goed grillen, in plakken met wat (knoflook)olijfolie en dan in een grillpan of oven. Als ze gaar zijn bestrooien met zout en peper of andere kruiden. Je kunt ze daarna nog onder de grill leggen en er wat kaas over laten smelten. Heerlijk bij een frisse salade.

Hartelijke groet,

Maaike Baack en Ria Marteijn


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page