top of page

Groentetassen - 28 en 29 juli


Deze week zit er in het groentepakket (wijzigingen voorbehouden):

1 persoons tas: snijbiet, bospeen, bloemkool, tomaat, courget, peren

2 persoons tas: snijbiet, bospeen, Chinese kool, tomaat, courgette

4 persoons tas: snijbiet, bospeen, Chinese kool, tomaat, basilicum

Fruit: ananas en peren Guyot

Komkommertijd! Of zal ik zeggen: courgettetijd…

Zwolle loopt langzaam leeg wegens de vakantie en ’s ochtends is het heerlijk rustig fietsen richting de tuin. Hoewel het werk op de tuin niet minder is, heerst er toch een soort van ‘rust’ en duurt de koffie of lunchpauze net iets langer dan gewoonlijk. Lies en Han (de kinderen van Maaike en Martin) komen dan ook gezellig even kletsen. Tijdens die pauzes kunnen we regelmatig genieten van de verschillende dieren die op en rond de tuin te vinden zijn. Er lopen regelmatig hazen rond, reigers komen langs en soms zien we overdag een ree of ooievaar staan. In de wetering langs de tuin zwemmen de kuikens uit het tweede nestje van de meerkoeten rond. Dat er bezoekers zijn op de tuin merken we ook aan de groenten: sporen van vraat zijn regelmatig waar te nemen. Vooral van hazen en reeën. Om dat tegen te gaan leggen we doeken over de groentes. Dat werkt heel goed bij sla en kolen. Bij de boontjes hadden we dat niet gedaan. Daar hebben vooral de reeën nu lekker van gegeten en blijft er minder over om in de tassen te doen.

Uit eigen tuin:

Deze week weer veel uit eigen tuin: snijbiet, Chinese kool, bloemkool, basilicum en courgette.

De basilicum wordt op het laatste moment geoogst om zo fris mogelijk de tas in te gaan. Na het ophalen van de tas kun je die het beste gelijk in water zetten (even een stukje van de steel afsnijden).

De bospeen komt van een collega tuinder uit de Noordoostpolder (dezelfde die laatst ook de meiraapjes leverde).

De komende weken zit er regelmatig courgette in de tas. Courgette is een allemansvriend en je kunt hem zowel rauw als gekookt/gebakken eten. Rauw smaakt hij prima in de salade of in plakjes op brood.

Recepten:

Voor een salade snijd ik de courgette in reepjes of blokjes en zet hem dat een half uurtje in een dressing van olie/azijn met zout en peper (eventueel wat kerrie erbij). De stukjes worden dan al een beetje zachter en krijgen meer smaak. Daarna mengen met sla/tomaat/paprika etc.

Met courgette kun je ook heerlijke pannenkoekjes bakken: rasp de courgette grof (250 gram ongeveer) en meng dit met 2 eieren, 100 ml melk en 75 gram bloem (of volkoren meel). Voeg een snufje zout toe en eventueel een theelepel kerrie of Italiaanse kruiden. Bak hiervan kleine pannenkoekjes. Lekker met een lik roomkaas erop! Bijvoorbeeld als lunchgerecht of voor een picknick. In plaats van courgette kun je ook rode bietjes of wortel gebruiken.

Eet smakelijk!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page