top of page

Groentetassen - 7 en 8 juli


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

1 persoons tas: tuinbonen, waspeen, venkel, bindsla, puntpaprika, aardappelen

2 persoons tas: tuinbonen, waspeen, broccoli of paksoi, bindsla, puntpaprika

4 persoons tas: tuinbonen, waspeen, paksoi, bindsla, puntpaprika

Fruit: mini watermeloen en banaan

Tuinbonen!

Deze week (en volgende week nog een keer) zitten de tuinbonen in de tas. Omdat die nogal veel volume hebben, is er een extra tas klaargezet voor de 4 persoons tassen. Dus let even op als je de tas ophaalt: neem er 2 mee ipv 1. (enkele 4 persoons abonnees hebben een eigen grote shopper, die hebben geen 2 tassen).

Tuinbonen kun je al vroeg in het seizoen zaaien (eind maart-begin april) en ze zijn altijd rond deze periode klaar om te oogsten. Dit jaar hebben we een extra groot stuk in gezaaid, omdat er ook een flinke hoeveelheid naar de groothandel gaat. Gisteren hebben we met 6 personen 800 kilo bonen geplukt! Ik stuur een paar recepten mee voor wat inspiratie. Ook de bindsla is van eigen teelt. Voor een deel van de 2 persoons tassen is er broccoli van eigen tuin. Broccoli is een groente die niet allemaal tegelijk klaar is en daarom kunnen niet alle tassen tegelijk gevuld worden. Dat geldt voor meerdere teelten o.a. bloemkool. We houden dit bij en proberen het zo eerlijk mogelijk te verdelen natuurlijk.

Na de overvloedige regen van het weekend is de grond nu weer lekker nat. Goed om weer nieuwe sla en koolsoorten te kunnen planten. Ook het onkruid schiet weer de grond uit, dus het is weer alle dagen schoffelen! Het is de moeite waard om met de mooie zomerdagen eens een fietstochtje langs de tuin maken. De hele tuin staat nu vol met groente: een prachtig gezicht!

Tuinboon recepten/suggesties

Tuinbonen zijn natuurlijk erg lekker op de ‘klassieke’ manier: gedopt, kort koken en dan combineren met bijv gerookte spekjes, gebakken uitje met knoflook, rode paprika, wat tijm. Ook lekker met een kaassausje erbij (belegen kaas of blauwschimmelkaas).

In de salade kan ook prima: doppen, kort koken, spoelen met koud water en eventueel nog een keer doppen (grijze vel aan de buitenkant er nog afhalen). Omscheppen met een dressing van citroensap, olijfolie, beetje honing, beetje mosterd, wat zout en peper. Dit een tijdje laten staan. Was wat sla en pluk dit in kleine stukjes. Maak een schaal op met de sla en verdeel de bonen erover. Ook lekker erbij: stukjes rode paprika, gedroogde tomaatjes, geroosterde pijnboompitjes, feta of harde schapenkaas, walnoten.

Eet smakelijk!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page