top of page

Groentetassen - 12 en 13 januari


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

Klein: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien, paksoi

Standaard: witte kool, pastinaak, venkel, paksoi, taugé

Groot: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien, taugé

Extra groot: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien

Fruit klein: sinaasappels Moro

Fruit groot: sinaasappels Moro en appels Topaz

Het was een bijzondere dag, vorige week donderdag: de handtekeningen zijn gezet en nu is Tuin Salland officieel het bedrijf van Maaike.

Gelijkertijd hebben Johan en Vera afscheid genomen van hun biologische groentetuin, die ze in 30 jaar met veel zorg en aandacht hebben opgebouwd in Zwolle. Vele abonnees kennen hun al lange tijd: van de vrijdagochtend markt, van de oude natuurwinkel ‘de Pastinakel’ of natuurlijk van de groenteabonnementen. Nu zijn groenteabonnementen heel gewoon, maar in de tijd dat Tuin Salland daarmee begon, ruim 20 jaar geleden, was het een nieuwe afzetvorm voor biologische groente. En het is een succes geworden: het is voor Tuin Salland de belangrijkste vorm van afzet van de producten en dat willen we ook zo houden!

Deze periode, zo midden in de winter, is altijd een beetje een ‘saaie’ periode in groenteland. Veel groente van eigen tuin raakt op en de bewaargroenten uit Nederland zijn veelal kolen, wortels, bieten et cetera. Er zijn nog wel wat (blad) groentes uit de koude kas, zoals paksoi, veldsla en winterpostelein. In deze periode doen we ook wel groentes van verder weg in de tas, bijvoorbeeld broccoli, venkel en aubergine. Omdat we toch willen letten op de afstanden die de groentes afleggen, willen we dit maar mondjesmaat doen. Maar ook met alle wintergroente (kolen, knollen, wortel, et cetera) valt er prima te kokkerellen. Ik heb deze keer een heel lekker recept voor een winterse salade, die je in meerdere varianten kunt maken:

Salade van wintergroente (voor 2-3 personen)

Neem diverse wintergroentes bijv: rode en/of witte kool, wortel, (rode) ui, rode biet, circa 400-500 gram in totaal

1 flinke appel

half bosjes peterselie

handje rozijnen

handje geroosterde zonnepitjes

beetje groen: veldsla of winterpostelein

dressing:

1 dl yoghurt

1 eetlepel mosterd

sap van 1 sinaasappel en 1 citroen

Flinke scheut olijfolie

Zout en peper

Snij alle groentes dun, bijv in een keukenmachine of op een mandoline

Rasp de wortel en biet (rauw)

Snipper de ui

Snij de appel in kleine blokjes

Hak de peterselie

Meng alles goed door elkaar en voeg de rozijnen en zonnepitjes toe

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Meng de dressing door de groente en laat alles een half uur staan.

Schik voor het opdienen de veldsla of winterpostelein op een schaal en verdeel de salade erover.

Variatie: gebruik venkel, beetje wortelpeterselie of ramenas; uitbreiden met nootjes of (geiten) kaas.

Op de foto mijn salade van vandaag:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page