top of page

Groentetassen - 25 en 26 augustus


Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):

1 persoons tas: rode bieten, suikermais, sla (ijsberg of kropsla), koolrabi, tomaten, appels

2 persoons tas: rode bieten, suikermais, sla (ijsberg of kropsla), koolrabi, courgette

4 persoons tas: rode bieten, romanesco, sla, (kropsla), koolraap, tomaten, bosje selderie

Fruit: Appels ‘James Grieve’, peren ‘Triumph de Vienna’

De vakantie loopt ten einde en dat merken we ook aan het aantal abonnees dat weer terug is. Op de tuin wordt het langzaam ietsje rustiger, omdat er nu minder gezaaid en geplant hoeft te worden. Het oogsten gaat natuurlijk wel gewoon door. Deze week is er weer suikermais van eigen tuin, sla, rode bieten, courgette en selderie.

Voor de grote tassen hebben we deze week romanesco, zo’n mooie groenige torentjes bloemkool. Ook zit er koolraap in. Veel mensen vinden dat een beetje een ouderwetse of ‘moeilijke’ groente. Toch is het een hele gezonde groente. Een tijdje terug stond in de nieuwsbrief van de Groene Kookacademie (waar ik een paar jaar geleden de kookopleiding “Natuurkeuken” heb gevolgd) een recept en wat achtergrondinformatie over deze groente. Dat wil ik jullie niet onthouden.

De Koolraap (Bron: de Groene Kookacademie)

Het is geen knolselderij of koolrabi maar koolraap. Een fantastisch lekkere wintergroente die het niet moet hebben van zijn uiterlijk. Maar je weet wat ze zeggen, het gaat om de inhoud!

Nou dat heeft de koolraap wel: Het is zoals de naam zou doen vermoeden geen koolsoort maar een wortelgewas wat half onder de grond groeit, daardoor heeft de schil ook vaak twee kleuren. Wonderlijk genoeg zit de koolraap vol met vitamine C waardoor hij als bijnaam heeft: citroen van het Noorden. Met 200 gr koolraap is je dagelijkse behoefte aan vitamine C gedekt. Verder bevat koolraap diverse mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Altijd fijn! Het vruchtvlees is rauw zachtgeel van kleur maar na bereiding wordt het koolraap prachtig geel-oranje.

Het koolraap seizoen loopt van september tot maart en het is een goede bewaargroente. Wanneer je de koolraap snijdt, let dan altijd even op de binnenkant. Een draadworm kan zich namelijk nog wel een te goed doen aan de koolraap. Er zijn dan dunne, zwarte strepen te zien, die kun je er overigens gewoon uit snijden. Omdat koolraap in barre tijden vaak het voedsel van de armen was heeft het een tijdje een minder positief imago gehad. Gelukkig waarderen we nu de voedingswaarde en de smaak die zeer aromatisch en zoet is. Tijd voor een recept!

Recept: Koolraapsalade

  1. Schil de koolraap en snijd er dikke reepjes van, zo groot dat het mooi staat op je bord en niet te groot is voor op je vork.

  2. Meng met wat olijfolie, korianderzaadjes, peper en zout.

  3. Rooster de reepjes gaar in 25-30 min. in de oven op 220ºC.

  4. Doe intussen de volgende ingrediënten in een mengkom: gewelde rozijnen, geroosterde amandelen, kappertjes en platte peterselie. Vul dit aan met dun geschaafde venkel.

  5. Maak een dressing van olijfolie, appelazijn, peper, zout, mosterd en diksap.

  6. Haal de koolraap uit de oven, verdeel er wat van de dressing over en laat dit intrekken. Als de koolraap lauw is kan het bij de rest van de salade.

  7. Meng luchtig door elkaar en maak het gerecht af met wat citroenrasp.

Hoeveelheden kun je naar eigen inzicht bepalen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page